Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسن هانی زاده تحلیلگر ارشد مسائل منطقه می‌گوید سفر سرزده و ناگهانی امیر قطر به تهران این گمانه را را تقویت می‌کند که احتمالا این دیدار و سفر به درخواست دونالد ترامپ صورت گرفته و او حامل پیامی از سوی رئیس جمهور آمریکا در پی افزایش تنش پس از ترورسدار سلیمانی و پاسخ نظامی ایران است.

قدس انلاین: حسن هانی‌زاده کارشناس و تحلیلگر ارشد مسائل منطقه و جهان عرب در گفت‌وگو با قدس آنلاین گفت: سفر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی به تهران به صورت ناگهانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به اعتبار اینکه بعد از ترور ناجوانمردانه سردار بزرگ محور مقاومت سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس و پاسخ کوبنده ایران در موشک باران پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق، منطقه وارد فضای جدیدی از بحران‌های نظامی و سیاسی کرد و قطر تلاشش بر این است که از طریق میانجی گری بین ایران و آمریکا شرایط را به سمت ثبات و کاهش تنش سوق دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: سفر امیر قطر به تهران نظر می‌رسد از طرف ترامپ درخواست شده و صورت گرفته و ماموریت شیح حمد اینست که در شرایط موجود ابتکار عمل را از دست عربستان خارج کند و خود را به عنوان میانجی مورد اعتماد تهران مطرح کند.

هانی زاده با بیان اینکه پس از درگذشت سلطان قابوس پادشاه عمان که دوست و متحد ایران در بین کشورهای عرب منطقه بود، اکنون قطر به یک کشور تاثیرگذار منطقه‌ای تبدیل شده و هدفش اینست که عربستان از نقش تخریبی خود در منطقه دور شود و قطر که جایگاه احترام آمیزی بین کشورهای منطقه و به ویژه در نظر تهران دارد بتوان به عنوان عامل ثبات مطرح شود، اضافه کرد:  این سفر اهمیت زیادی دارد زیرا احتمالا امیر قطر حامل پیام‌های مهمی است، یکی اینکه خود آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که هزینه‌های سنگینی برای همکاری عربستان و اسرائیل و بحرین پرداخت کردند و الان در سال ۲۰۲۰ آمریکا و ترامپ در آستانه انتخابات نیازمند یک آرامش در منطقه است.

وی تاکید کرد: لذا به نظر می‌رسد شیخ تمیم حامل پیامی از ترامپ برای ایران است به ویژه بعد از حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی که فضا را بسیار متشنج کرد،   به نظر می‌رسد روزهای آینده شرایط به سمت آرامش می‌رود ضمن اینکه رئیس جمهور آمریکا ممکن است بخواهد بخشی ازتحریم‌ها را بردارد. بنابراین باید در انتظار پایان مذاکرات ایران و قطر  بود.

هانی‌زاده تصریح کرد: باید توجه داشت که عربستان الان به یک رژیم منفور در میان ملت‌ها تبدیل شده. عربستان بعد از ماجرای قتل قاشقچی و کشتار مردم بی گناه یمن و نقش تخریبی که در عراق داشته به یک کشور منزوی و ورشکسته سیاسی تبدیل شده. موضوع نفت هم برای آمریکا ثانوی است و خیلی اهمیت ندارد زیرا جایگزین‌های بیشتری وجود دارد. تنها ویژگی عربستان تامین نفت و گاز کشورهای اروپایی و غربی است که قطر و ایران می‌توانند این نقش را بر عهده بگیرند.

قطر از این فضا سعی می‌کند استفاده کند. ضمن اینکه مرگ پادشاه عمان که از کاریزمای بالایی برای پادرمیانی در بحران های منطقه برخوردار بود خلایی ایجاد می‌کند که قطر می خواهد آن‌را پر کند. قطر این ظرفیت را دارد که یک میانجی قابل اعتماد تلقی شود.

دو قطبی جدید در شورای همکاری خلیج فارس محتمل است

این کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: امیر قطر در تلاش است شورای خلیج فارس به دو قطب تبدیل شود و ممکن است ایران، عراق، قطر، عمان و پادشاهی قطر عراق در یک قطب قرار گیرند و  امارات و بحرین و عربستان در قطب دیگر. بنابراین این قطب بندی در شورای همکاری خلیج فارس با توجه به اراده امیر قطر برای خروج از این شورا کاملاً محتمل است.

هانی زاده در مورد مرک پادشاه عمان و به قدرت رسیدن پادشاه جدید و تاثیر این اتفاق و بر چشم انداز روابط تهران و عمان هم گفت: سلطان هیثم بن طارق آل سعید پسر عموی پادشاه فقید عمان است و ایشان حدود ۴ دهه در کنار پادشاه فقید سلطان قابوس خدمت کرد و از تجربه بالایی برخوردار است هرچند کاریزمای سلطان قابوس فقید را ندارد اما معمولا سیاستهای عمان به صورت شورایی است.

وی افزود:  درست است که پادشاه نقش اصلی است و شخص پادشاه مسئولیت سیاست خارجی را دارد ولی طبیعت رفتار پادشاهی عمان اینست که بصورت مشورتی است و شورای مشورتی در کنار پادشاه است.  سلطان هیثم هم نمی‌تواند خارج از این چارچوب عمل کند.

روابط خود ایران و عمان تداوم می‌یابد

وی افزود:  پادشاه عمان نقش تعدیل کننده‌ای در روابط ایران و کشورهای منطقه داشته و در جریان مذاکرات هسته‌ای نیز به انعقاد برجام کمک کرد، گفت: سلطان قابوس علی رغم فشارهای عربستان و آمریکا نقش چکش تعادل را در روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس ایفا می‌کرد. به نظر می‌رسد سیاست‌های عمان  خیلی تغییر نخواهد کرد. البته قابل پیش‌بینی است که عربستان خیز بلندی بر می‌دارد که سلطان هیثم را به سمت خودش جذب کند ولی سلطان هیثم تاریخ را می‌داند و فراموش نمی‌کند که ایران خاندان سلطنت عمان را حفظ کرد و در ۴۰ سال گذشته هم روابط دوستانه ای با عمان داشته و حکومت عمان هم روابط و نگاه محترمانه و دوستانه خود را با تهران حفظ کرده و سعی کرده یک میانجی و رابط مورد اعتمادی بین ایران با شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای غربی باشد. سلطان هیثم هم قابل پیش بینی است که تلاش کند این رابطه و نقش را خفظ کند.

به نظر می‌رسد نه در سطح داخلی و نه در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی سیاست‌های عمان دجار تغییر جدی نخواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: حسن هانی زاده سفر امیر قطر به تهران عمان سلطان قابوس شورای همکاری خلیج فارس پيام ترامپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۸۳۲۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس

در روز‌های گذشته دوباره بحث میدان آرش داغ شد. ماجرا از این قرار بود که کویت و عربستان مناقصه توسعه این میدان را برگزار و هدف‌گذاری کرده‌اند روزانه ۸۰۰میلیون فوت مکعب گاز از این میدان برداشت و فرآورش شود.

آن‌طور که در خبرها آمده این قرارداد‌ها تحت هدایت و نظارت شرکتی مشترک به نام «الخلیج» است که عربستان و کویت تاسیس کرده‌اند تا به صورت مشترک و واحد، به برداشت از میدان گازی آرش مشغول شوند. در کنار این موضوع، کنار گذاشتن ایران نیز مطرح شد که پیگیری جام‌جم نشان می‌دهد چنین موضوعی صحت ندارد. درباره ناگفته‌های میدان گازی آرش گزارشی تهیه کرده‌ایم که مشروح آن در ادامه آمده است. 

کویت و عربستان معتقدند ایران در میدان گازی آرش سهمی ندارد و این دو کشور عربی باید نسبت به توسعه آن اقدام کنند. نکته قابل توجه اینجاست که ایران تنها کشوری است که در میدان گازی آرش چاه حفر کرده و آن‌طور که مسئولان وزارت نفت پیشتر اعلام کرده‌اند، آماده نصب دکل حفاری در این میدان گازی هستند.

ایران همچنین اعلام کرده از حق قانونی خود در این زمینه کوتاه نمی‌آید و ثبت شرکت برای برداشت از این میدان، حق خاصی را به کشور‌های دیگر نمی‌دهد. سال گذشته هم وزرای نفت دو کشور کویت و عربستان از اقدامات ایران در میدان گازی آرش اعلام نارضایتی کرده بودند. آنها همچنین گفتند آرش، یا به قول کشور‌های حاشیه خلیج فارس میدان «الدره» ثروت طبیعی عربستان و کویت است و هیچ‌کدام از طرف‌ها تا ترسیم مرز‌های دریایی حق برداشت ندارند. نکته دیگر اینجاست که عربستان و کویت در حال اغراق در میزان ذخایر میدان گازی آرش هستند تا بهره‌برداری از آن را توجیه‌پذیر‌کنند. 

آرش، کشف ایران است 

چندی پیش محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهور درباره اختلاف ایران و کویت در میدان گازی آرش، اظهار کرد: ما همچنان مثل گذشته حرف‌مان این است که باید این موضوع را با مسالمت حل کنیم. آرش یک میدان گازی و نفتی است که بخشی از آن متعلق به ما است. ما مرز دریایی با کویت نداریم، اما آن میدان را ما کشف کرده و چندین سال پیش در آنجا چاه زده‌ایم ولی به خاطر این‌که بین ما و کویت و همسایگان چالشی ایجاد نشود، تا الان از آن استفاده نکرده‌ایم. وی با بیان این‌که معتقد به برداشت یکپارچه از میدان آرش هستیم تا برداشت صیانتی از آن صورت گیرد، تاکید کرد: تاالان کویت نظرسازنده‌ای نداشته است و با عربستان توافقی کرده‌اند، چون بخشی از این میدان در آب‌های عربستان است ودنبال برداشت مشترک هستند. ما همچنان معتقدیم میدان آرش مشترک بوده و دنبال یکپارچه‌سازی هستیم ولی اگر قرار باشد که کویت از میدان برداشت داشته باشد، ماهم برداشت خودراآغاز می‌کنیم. 

پرونده روی میز وزارت خارجه ایران

وزیر نفت با تاکید بر این‌که ایران درباره میدان گازی آرش تأمین حقوق و منافع خود را پیگیری می‌کند، گفت: چنانچه تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد، ایران حقوق، منافع، بهره‌برداری و اکتشاف از منابع یادشده را در برنامه خود قرار می‌دهد و هیچ‌گونه تضییع حقوق خود را برنمی‌تابد. 

جواد اوجی با بیان این‌که ایران همواره از حل و فصل دوستانه مسائل مرزی و دریایی با همسایگان پشتیبانی می‌کند، افزود: میدان گازی آرش در مرز مشترک آبی ایران و کویت واقع شده و این میدان میان سه کشور ایران، کویت و عربستان مشترک است. 

ماجرا از این قرار است که مقامات این دو کشور عربی معتقدند که ایران سهمی ندارد که البته وزارت خارجه ایران نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است. 

در همین حال سخنگوی وزارت خارجه گفت: صدور بیانیه‌های تکراری و طرح ادعای یک‌جانبه از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقام‌های این کشور توصیه می‌کنیم از تکرار توسل به روش‌های بی‌حاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند. 

ناصر کنعانی در پاسخ به تکرار ادعای یک‌جانبه کویت درباره میدان آرش در بیانیه پایانی سفر امیر کویت به مصر، ضمن مردود دانستن این ادعا، تکرار این ادعا‌های یک‌جانبه و بی‌اساس از سوی طرف کویتی را مایه تأسف دانست. وی ضمن تأکید بر حق جمهوری اسلامی ایران در این میدان مشترک براساس حقوق تاریخی و سوابق مذاکرات فیمابین گفت: همانند قبل، از طرف کویتی برای دستیابی به توافقی پایدار که مبتنی بر همکاری‌های دوستانه و منافع مشترک باشد، دعوت می‌کنیم. کنعانی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره با اعتقاد به اصل حسن نیت، تعاملات منطقه‌ای را رصد می‌کند و از دولت‌های ثالث می‌خواهد در مسیر تحقق عینی اصل حسن نیت و ارتقای روابط و همکاری‌ها گام بردارند. 

تاریخچه حفر چاه توسط ایران

سید مهدی حسینی، معاون اسبق امور بین‌الملل وزارت نفت چندی پیش گفته بود، با توجه به مشخص نشدن خط مرزی در این منطقه و اثبات وجود مخازن هیدروکربوری در آنجا، ایران در سال ۷۸ درخواست خود برای تعیین خط مرزی را به شورای عالی خلیج فارس برد و با توجه به مصوبه این شورا، ایران توانست در سال ۷۹، روی خط مرزی فرضی، حفاری انجام دهد و ثابت کرد که این میدان مشترک است. حسینی تاکید کرد: در آن زمان با آغاز فعالیت‌های ایران و حفر چاه در آن منطقه، حساسیت در کویت ایجاد شد، اما جواب خوبی داد و کویت آماده مذاکره برای تعیین خط مرزی شد. بعد از آن وزارت نفت کویت اعلام کرد که برای تعیین خط مرزی می‌آییم و آمدند.

منبع: جام جم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • رایزنی گروسی و امیر عبداللهیان در تهران
  • کاهش مشکلات جامعه با تحول در نظام آموزشی امکان‌پذیر است
  • ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  • تأمین مالی  ۲ میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • تأمین مالی حدود ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان
  • بندر شهید بهشتی ـ چابهار
  • آمادگی شهرداری زلنودولسک روسیه برای ایجاد مرکز تجاری ایران
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • سیر تاریخی شناسنامه‌های المثنی استقلال